Tantrix.com Domača stran Tantrix.com
Spletno igranje Igranje Tantrixa na spletu
Festival Tantrix Festival
Domača stran Tantrix Slovenija
Turnirji Tantrixa Turnirji
Svetovno prvenstvo v Tantrixu Svetovno prvenstvo
Knjiga rekordov Knjiga rekordov
Prometej Inženering d.o.o.    (01) 515-6408 e-mail: tantrix@tantrix.si   tantrix@tantrix.si Cankarjeva 1, Ljubljana
PRAVILA ZGODOVINA IZOBRAŽEVANJE NAKUP

Tantrix v izobraževanju

 

Od najpreprostejših oblik,kot je tale rumeni krogec

Rumena zanka iz treh ploščic

pa preko naslednje rdeče zanke iz štirih ploščic

Rdeča zanka iz štirih ploščic

in preko vse bolj zapletenih oblik

Rumena zanka v obliki srca iz osmih ploščic

ko bo domišlija otrok in odraslih vzcvetela

Ko domišlija vzcveti

pa tja do svetovnih rekordov

Neskončne možnosti

bodo mladi in starejši urili svojo orientacijo, intuicijo in logiko.

Ni naključje, da Tantrix osvaja tudi najbolj prestižne NAGRADE za igre in igrače, in to vse od z vsakovrstnimi igračami bombandirane Amerike, preko Anglije, Francije, Nemčije in Madžarske pa tja do Japonske in Avstralije.

Gotovo ni težko prepoznati izobraževalne in estetske vrednosti Tantrixa. Kar človeka pri igri navadno nabolj povleče, so izjemno preprosta in očitna osnovna pravila ter pisana lepota nastajajočih barvnih vzorcev. Ko imamo pred seboj ploščice, kmalu sami od sebe poskušamo povezovati člene enake barve, ne da bi nam to učeno razložil kakšen 'Tantrix pedagog'. Enostavno obračamo ploščice, jih vrtimo in se kot mali otrok navdušujemo, ko nam uspe sestaviti prvo pot ali celo zanko. Morda s kotičkom očesa opazujemo svojega otroka, ki počne enako, sledeč neki lastni notranji intuiciji in se za nas sploh ne meni. In kar zna človeka nekoliko iztiriti - pri sestavljanju je lahko uspešnejši od nas! To sicer ni pravilo, so pa otroci - še posebno mlajši - pogosto veliko vztrajnejši od starejših, ki smo se pogosto že davno odrekli sladkemu okusu vznemirljivega odkrivanja in osvajanja novega.

Ali je Tantrix igra ali igrača? Sodeč po ljudskem (in tudi slovarskem) razumevanju pojem 'igrača' navadno pomeni nekaj, s čimer se otrok igra sam, 'igra' pa je bolj družabne narave in pritiče tudi odraslim. Brez skrbi, nihče se nam ne bo smejal, ko bomo celo uro presedeli ob ploščicah. Potemtakem je Tantrix tako igrača kot igra, saj jo lahko igramo sami in v skupini - ne glede na starost!

Ob zlaganju Tantrix sestavljank se ves čas SAMI učimo na sebi LASTEN način in SAMI preverjamo svojo uspešnost. To je večja odlika, kot se morda zdi na prvi pogled, saj navaja na samostojnost in skozi uspešno rešene probleme krepi našo samozavest. Enostavno vidimo, da se barvni členi ujemajo. Podobno kot pri klasičnih sestavljankah, ko pač vidimo, kdaj se en košček sestavljanke po obliki in barvi prilega drugemu. Zato je igra idealna tudi za otroke s posebnimi potrebami.

Če ste že poskusili sestaviti kakšno sestavljanko 'Tantrixa odkrivanja', potem si lahko predstavljate, kako ste urili svoje prostorske predstave, ko ste ploščice dejansko vrteli v prostoru ali pa si po spominu skušali predstavljati, kako se bodo po vaši zadnji mojstrski rotaciji vsi členi čudežno postavili v pravilen položaj. Če je bilo poglavje iz kombinatorike v šoli mogoče dolgočasno in neživljenjsko, je dvodimenzionalno preigravanje kombinacij, variacij in permutacij pri 'Tantrixu odkrivanja' čisto nekaj drugega. In človek niti ne ve, s kako učenimi problemi se ukvarja! Pri 'Strateškem Tantrixu', kjer je igralcev več, pa vsi naši intuitivni izračuni lahko postanejo neznansko bolj zapleteni.

Torej ne pozabimo naslednjega: kadar raziskujemo in se zabavamo s Tantrixom, svojim otrokom nikar ne razlagajmo ali vsiljujmo svojih odkritij. Otrok hoče vse izkusiti sam. Zakaj bi ga prikrajšali za tisti radostni nasmešek na njegovem obrazu, ki bo zasijal ob uspešno opravljeni nalogi? Sicer pa nam 'pametnih nasvetov' kaj kmalu lahko zmanjka. Najboljši igralci Tantrixa na svetu namreč prihajajo iz najstniških vrst...

Če imate pri roki set za 'Strateški Tantrix' ali 'set 'Tantrix odkrivanja' in bi radi poskusili kaj novega, česar ni v navodilih, vam ponujamo še 'Vodnik po aktivnostih za otroke'. Enostavno si natisnite NAVODILA Vodnika in predlagane zamisli preizkusite pri otrocih doma, v vrtcu ali v šoli. Predlagane aktivnosti so urejene po starostnih skupinah. Prilagamo še posebne 'AKTIVNOSTI' za delo z najmlajšimi in otroki s posebnimi potrebami.

 

Ko bo otrok spontano poskusil sestaviti npr. 'večji krog' v rumeni barvi in bo obstal pri obliki

Ali lahko sestavim večji krog?

se mu bodo na najboljši možni način postavila zanimiva vprašanja, ob katerih bo sam raziskoval in iskal logične rešitve. Če ne v rumeni, ali lahko uspem v rdeči? V modri barvi? Zakaj ne gre?

S setom Strateškega Tantrixa bo otrok hitro našel 'rešitev kroga'.

Veliki krog s pomočjo ploščic Strateškega Tantrixa

A tu se bo raziskovanje barv in orientacije šele začelo. Ali lahko sestavim še večji krog? Zakaj ne? Otroci vas bodo presenečali in tudi spravljali v zadrego z ugotovitvami, ki bi jih brez izkustvene igre razumeli redki odrasli.

Vodnik po aktivnostih za otroke v PDF formatu

Vodnik po aktivnostih za otroke

Tantrix za malčke v PDF formatu

Tantrix za malčke

Download PDF Reader

Download PDF Reader

Tantrix.si